Теорія Тестування ПЗ в картинках

Нудні та сумні визначення забувають через годину після прочитання, через тиждень після зазубрювання. А яскравий і незабутній образ залишається в голові! На співбесіді часто хвилюються і забувають геть усе, що вчили. Відповідати на запитання допомагає яскравий образ 🙂

Тому в статті “Теорія Тестування з картинок” на простих прикладах пояснимо складні терміни.

Тестування продуктивності, навантажувальне та стрес

Студенти при вивченні класифікації часто запитують, чим відрізняються між собою:
– Тестування продуктивності
– Навантажувальне тестування
– Стрес — тестування

1. Продуктивність:

Як швидко машина розжене до сотні

2. Навантаження:

Як швидко вона розженеться до сотні з 4 пасажирами та багажем

3. Стрес:

За якої ваги на осях у неї підламаються балки

Типи кордонів

У моїй класифікації є всього три типи кордонів (мнемоніка ЛТП):

  • Логічна — обмеження, що накладається логікою, не програмою.
  • Технологічна — обмеження, що накладається використовуваною технологією.
  • Довільна — обмеження, що накладається аналітиком або розробником.

Типи кордонів на прикладі пральної машинки

У Вас є пральна машинка.

1. Логічна:

не можна засунути менше 0 кілограмів білизни. Це логіка.

2. Довільна:

не можна засовувати більше 1 кг махрових рушників — так виробник написав в інструкції. Завтра напише 1,5 кг — ось кордон і змінилась.

3. Технологічна:

не можна засунути більше, ніж влізе у бак машинки. І ось вже ніяк не змінити, без зміни технології, в даному випадку самої машинки.

Зверніть увагу, що в даному випадку межі вимірюються у різних величинах, повний бак білизни може по-різному важити.
В ІТ теж часто таке може бути. Наприклад, довільний кордон у нас вказаний у символах, а технологічний буде в байтах, а різні символи містять різну кількість байт, тому може виявитися, що в символах точної довжини не вказати.

Тест-кейс VS чек-лист

Чим ж вони різняться?
Начебто все зрозуміло:
тест-кейси-докладно;
чек-листки-коротко.
Але іноді студентам все одно важко зрозуміти. Навіщо в тест-кейс писати, що саме за файл створюється, як його завантажувати в систему (на які кнопки натискати, які дії виконувати)?

Ідея 1
Пояснення:

Тест-кейси тупі о неможливості, немов дитину на роботу привели і показуємо, “Ось матуся зараз файл обрбить. Натискаємо кнопочку А, потім кнопочку Б, потім …”, а не просто “Ну от завантажили і все вийшло”.

Ну а чек-лист — це коли не потрібні всі ці потробиці, як ми завантажуємо файли, на які кнопочки натискаємо. Потрібно нагадування — “Перевірити завантаження Excel, CSV, JPG…”

Ідея 2

Ви робили ремонт? Купували шафи, збирали їх? А я робила і звідси в мене друга асоціація. Ми купили комод в IKEA. Він невеликий і простий у збиранні. Але інструкція виглядає як талмуд — все настільки докладно. Кожна дія, кожен крок. Кожен гвинтик — все в новому пункті на пів-листа А4, максимально доступно. Такий комод збере навіть повний профан. Тому що хлопці не вважають за потрібне пропускати етапи як “Ну це ж очевидно, куди вкручувати цей шуруп”. Дуже нагадує “Ну це ж очевидно, на яку кнопочку натискати, щоб завантажити файл”.

А ось диванчик у коридор ми купили в іншому місці. Він теж невеликий і не дуже складний у збірці — кубик шафки зібрати і причепити до самого диванчика. Але інструкція повний швах. На ній рівно одна картинка — вже зібраний диван, всі деталі трохи на відстані один від одного. Ну це ж очевидно, як його зібрати!

Ми, до речі, не подужали, залишили майстру.
Але різниця “Проста інструкція-інструкція з IKEA”. Коли писатимете тест-кейс, пам’ятайте про це і про те, що очевидне Вам — темний ліс для когось іншого.

Помилка, дефект та збій

Чим ж вони відрізняються? Почитайте веселу історію і згадати відмінність буде легко без підгляду в гугл! Жив — був майстер. Він шив сукні на замовлення. Одного разу він припустився помилки — забув прошити нижній край у кишені сукні.

Результатом помилки став дефект. Сукня висіла на вішалці і виглядала абсолютно нормально, але вона була з дефектом.

Маленька дівчинка побачила сукню і одразу закохалася. Вона купила сукню і носила її всюди. І все було добре, сукня сиділа чудово, дефект ніяк не виявлявся. Поки що нова господиня не вирішила покласти в кишеню ключ.
Дівчинка опустила руку в кишеню, відпустила ключ… У-у-у-упс, ключ випав на підлогу! Стався збій у системі — проявився раніше прихований дефект.

Так само буває й у ПЗ — розробники припускаються помилок при написанні коду і в програмі приховується дефект. І навіть якщо дефекту не знайшли і про нього ніхто не знає, він все одно є! Сидить і чекає свого часу. І коли користувач натискається на помилковий код, відбувається збій.

Залишити коментар

Останні новини

Запишись на цей курс вже зараз!

    Замовлення та оплата курсу

    Заповніть поля для запису на курс та натисніть кнопку “Далі”

      У наступному вікні відкриється сторінка сайту банку для оплати. Ми зв’яжемося з Вами для підтвердження платежу

      Замовлення та оплата курсу

      Заповніть поля для запису на курс та натисніть кнопку “Далі”

        У наступному вікні відкриється сторінка сайту банку для оплати. Ми зв’яжемося з Вами для підтвердження платежу